ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ

Φρέσκα Γαλακτοκομικά προϊόντα
Δορκάδα



γιαούρτια

Το γιαούρτι Δορκάδας έχει πλούσιο καϊμάκι και πωλείται στις πήλινες τσανάκες του ενός κιλού ενώ διατίθεται μόνο στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία παρασκευής του ξεκινάει από την παραλαβή της πρώτης ύλης. Αφού λοιπόν παραληφθεί το νωπό πρόβειο γάλα, προθερμαίνεται και καθαρίζεται και έπειτα τοποθετείται σε βραστήρα όπου παραμένει για μιάμιση ώρα.Έτσι το γάλα αφυδατώνεται και το γιαούρτι «σφίγγει». Κατόπιν, το βρασμένο γάλα ρίχνεται από ψηλά, για να δημιουργηθεί αφρός, μέσα σε πήλινα ή πλαστικά κουπάκια τα οποία είναι τοποθετημένα σε θερμαινόμενα ράφια όπου κυκλοφορεί ζεστό νερό σε θερμοκρασία 85 - 90 βαθμών C.

Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο «ψησίματος» του γιαουρτιού.Όταν ο αφρός «κάτσει» και με την θερμοκρασία δημιουργείται το παχύ καϊμάκι. Έπειτα από αυτό το στάδιο, η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για πήξη του γιαουρτιού. Τέλος προστίθεται η μαγιά και το γιαούρτι αφήνεται να πήξει για περίπου δυόμιση ώρες.