ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

Φρέσκα Γαλακτοκομικά προϊόντα
Δορκάδαλίγα λόγια για εμάς

H Δορκάδα είναι ένα προσφυγικό χωριό βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης και τόπος παραγωγής του ονομαστού γιαουρτιού της περιοχής. Και είναι ονομαστό λόγω της ιδιαίτερης παρασκευής του (το λεγόμενο διπλό «ψήσιμο») που έφεραν οι πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης ήδη από το 1922 στη Δορκάδα.

Ο Πρόδρομος Κούλελης, συνεχίζοντας την παράδοση του παππού του, παρασκευάζει εδώ και χρόνια το φημισμένο γιαούρτι. Μεγάλωσε μέσα στο εργαστήρι του παππού του, σερβίροντας στους επισκέπτες γιαούρτι με μέλι και καρύδια.

Ο κ. Κούλελης εδώ και τρία περίπου χρόνια θέλοντας να καθετοποιήσει την παραγωγή γιαουρτιού προχώρησε στην αγορά 280 προβάτων των φυλών Σερραϊκό, Χιώτικο και Μυτιληνιό.
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, ως πρόεδρος της Ένωσης Γιαουρτοπαραγωγών Δορκάδας, θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με άλλους τυροκόμους της περιοχής, αρχής γενομένης από το 2014, για την κατοχύρωση του ονόματος «Γιαούρτι Δορκάδας» ως προϊόν «Ορεινής Γεωργίας», ένα σήμα ποιότητας που εντάσσεται στο καθεστώς των προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ.
Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Κούλελης στην Agrenda, η παρασκευή του γιαουρτιού με τον τρόπο του διπλού «ψησίματος» είναι ιστορικά καταγεγραμμένη από το 1924, συνεπώς το προϊόν πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει «Ορεινής Γεωργίας».